Güncel Sayı

Cilt: 2 Sayı: 10, 31.07.2024

Yıl: 2024

Derlemeler

Araştırma Makalesi

Yeni Yüzyıl’da İletişim Çalışmaları dergisinde, iletişim ve medya alanında bilimsel açıdan nitelikli özgün makaleler, araştırma raporları, derleme makaleler, medya ile ilgili kitap eleştirileri ve incelemeler yayımlanır. Amaç, iletişim alanı ile ilgili literatüre kuramsal ve ampirik araştırma sonucunda elde edilen bilgilerle katkı sağlamaktır.

Yeni Yüzyıl’da İletişim Çalışmaları Dergisi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından yayımlanan bir dergidir. Yılda 2 sayı (Ocak – Temmuz) e-dergi olarak yayımlanmaktadır. Uluslararası hakemli bir dergi olup, dili Türkçe ve İngilizcedir. Dergimiz uluslararası alan indekslerinden Directory of Research Journals Indexing (DRJI), CiteFactor, ResearchBib, ICI Journal Master List, Asos İndeks, Google Scholar ve Academindex'te taranmaktadır. Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerden ve makalelerin erişiminden dolayı ücret talep edilmez.

• Derginin yazı dili Türkçe ya da İngilizce’dir. Makaleler Kaynakça hariç 5-10 bin kelime arasında olmalıdır. Özet kısmı 200 kelimeyi geçmemelidir. Tam metni Türkçe olan eserlerde İngilizce özet (abstract) gereklidir. Tam metni İngilizce olan eserlerde ise Türkçe özete yer verilmesi gerekir. Özetler en az 150, en çok 200 kelime içermelidir. Makalelerin özet kısmına 3-5 Türkçe ve İngilizce anahtar kelime (keywords) eklenmelidir. Anahtar kelimelerin sadece ilk harfi büyük olmalı, diğer harfler küçük yazılmalıdır.  

• Yazılar Times New Roman karakteriyle olmak kaydıyla; başlık ve alt başlıklar 12 punto ve koyu (bold) BÜYÜK HARFLE, Öz 11 punto, dipnot 10 punto, yazının tamamı tek satır aralığıyla, sayfanın iki tarafına yaslanmış şekilde yazılmalıdır. Ayrıca sayfanın üst, alt, sol ve sağ taraflarında 3’er cm’lik boşluklar bırakılmalıdır. Paragraflarda önce 0nk, sonra 6nk kullanılmalıdır. 

• Makale, MS Word Belgesi formatında kaydedilerek gönderilmelidir.

• Makalede, çözünürlüğü yüksek dijital formata uygun görseller yer alabilir.

• Sayfa numarası konulmamalıdır.

• Makale yüklenirken yazar(lar)a ait bilgilere kesinlikle yer verilmemelidir. Bu bilgiler ayrı bir dosya halinde sisteme yüklenmelidir. İlgili dosyada makale başlığından sonra, 2 satır boşluk bırakılmalı, başlık ortalanmalı; ardından birer satır boşluk bırakılarak Unvan, Ad-Soyad (SOYAD büyük harfle), Üniversite adı, Fakülte adı, Bölüm adı; ORCID numarası ve e-mail adresi yazılmalıdır. Örneğin;

                                                                    TÜRK TELEVİZYON DİZİLERİNİN DİZİ SÜRELERİ
                                                                                                BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ


                                                                              Dr. Öğr. Üyesi İrfan ARIK
                                               İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Çelebi Meslek Yüksekokulu
                                                   ORCID: 0000-0001-5742-374X, irfan.arik@ikcu.edu.tr

• Ana başlıklar GİRİŞ kısmından sonra numaralandırılmalıdır.
• Çalışma ANA BAŞLIKLARI BÜYÜK HARFLE olacak şekildebold, Alt başlıklar İlk Harfler Büyük olacak şekilde yine bold yazılmalıdır.

ÖZ
ABSTRACT
GİRİŞ
1. TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL YAPISI
2. KÜLTÜR OLGUSU VE TOPLUM
2.1. Kültürel Değişim
2.2. Siyasal Eğilimler
3. DEĞİŞEN GELENEKLER
SONUÇ
KAYNAKÇA
İNTERNET KAYNAKLARI

• Dipnotu gösterme ve kaynakça APA 7 sistemine göre yazılmalıdır. Makalelerin derginin yazım kurallarına uymaması durumunda, ön incelemeyi yapacak olan Yazım Editörü tarafından makale düzeltilmesi için yazara geri gönderilecektir. Bu nedenle, dergiye gönderilecek makalelerin mutlaka belirtilen kıstaslara uygun olması gerekmektedir.

• Metin içinde yapılan atıflarda, sadece, eğer yazardan tırnak içinde bire bir alıntı yapılmışsa, (Yazar, Yıl, Sayfa numarası) eklenmelidir. Örneğin, (Avcıoğlu, 2016, s. 132). Eğer genel bir ifadeyle atıf yapıldıysa, (Yazarın soyadı, Yıl) biçimi kullanılmalıdır. Örneğin, (Avcıoğlu, 2016) gibi.

• Tablo, Resim, Grafik vb. kullanıldığında, üst sol tarafa 10 punto olarak yazılmalı, Kaynak ise tablo, resim veya grafiğin altında, yine sol tarafta 10 punto olarak yer almalıdır.  

Örnek tablo formatı aşağıdaki gibidir:

JR077LP.png

• Yazarlar diledikleri takdirde makaleye katkı oranlarını yüzde olarak belirtebilirler. Eşit katkı sağladıkları takdirde ise ( % 50-% 50) olarak yazabilirler. Bu durumda, Kaynakça’nın altında 2 satır boşluk bırakıldıktan sonra katkı oranları yazar ismi konularak yazılmalıdır (Örn. Hazal Dinçli % 60, Mahmut Aslan % 40).

• Kaynakça’daki atıflarda eserin hangi şehirde/ülkede basıldığı yer almamalıdır. Örneğin: Derrida, J. (2023). Düşünmek hayır demektir (C. Batukan, Çev.). İnsan Yayınları.

• Kaynakça’daki atıflarda “ASILI, 1,25” biçimi kullanılmalıdır.

• Gönderilen makaleler için sisteme yazar tarafından mutlaka intihal raporu yüklenmelidir. Bu oran araştırma makaleleri için en fazla % 18, tezden türetilmiş çalışmalarda ise en fazla % 20 olmalıdır.    


                                                                                                               

                                                              ÖRNEK KAYNAKÇA YAZIMI


KİTAPLAR

Tek Yazarlı Kitapların Kaynakçada Yazılma Biçimi:
Aziz, A. (2021). İletişime giriş. 7. Baskı. Nobel Akademik Yayıncılık.

İki Yazarlı Kitapların Kaynakçada Yazılma Biçimi:
Barrett, O. ve Braham, P. (1995). Media, knowledge and power. Routledge.

Çeviri Kitapların Kaynakçada Yazılma Biçimi:
Pearson, C.S. (2003). İçimizdeki kahraman (S. Ayanbaşı, Çev.). Akaşa Yayınları.

Editörlü Kitapların Kaynakçada Yazılma Biçimi:
Övür, A. (2019). “Teknoloji çağında kaçışçı fantazya alanı olarak dijital esriklik”. Dijital Hastalıklar (G. Karadağ, Ed.). 55-84. Der Yayınları.

Yazarı Belirtilmemiş Kitapların Kaynakçada Yazılma Biçimi:
İmlâ kılavuzu (2000). Türk Dil Kurumu Yayınları.

MAKALELER

Tek Yazarlı Makalelerin Kaynakçada Yazılma Biçimi:
Polat, R. (2017). Dijital hastalık olarak nomofobi. e-Journal of New Media / Yeni Medya Elektronik Dergi – eJNM. 1(2), 164-172.
İki Yazarlı Makalelerin Kaynakçada Yazılma Biçimi:
Avcıoğlu, S. S. ve Akın, O. (2016). Kolektif bellek ve kentsel mekan algısı bağlamında İstanbul Tuzla Köyiçi Koruma Bölgesi’nin mekansal değişiminin irdelenmesi. Kent Araştırmaları Dergisi, 3(12), 425-428.
Üç ve Daha Fazla Yazarlı Makalelerin Kaynakçada Yazılma Biçimi:
Sands, S.; Oppewal, H. ve Beverland, M. (2009). The effects of in-store themed events on consumer store choice decisions. Journal of Retailing and Consumer Services, 16: 386-395.

TEZ VE PROJELER

Tez veya Projelerin Kaynakçada Yazılma Biçimi:
İpek, İ. (2018). Toplumsal belleğin yeniden inşası: 1990 sonrası yazılı basında 27 Mayıs’ı hatırlama ve unutturma. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı Genel Gazetecilik Bilim Dalı.

SEMPOZYUM / KONFERANS / BİLDİRİ
Sempozyum/Konferans/Bildirinin Kaynakçada Yazılma Biçimi:
Kurucu, T. (2020). “Sosyal medyanın gençler üzerindeki etkisi: Z Kuşağı örneği”. 2. Yeni Medya ve İletişim Kongresi, 5-7 Kasım 2019, İKSAD, 46-47, Şanlıurfa: Harran Üniversitesi.

DİĞER YAYINLAR

Ansiklopedi Maddelerinin Kaynakçada Yazılma Şekilleri:
Oğul, M. (1996). “Amasya Genelgesi”, Cumhuriyet Ansiklopedisi, (XII): 86.

Gazete Yazılarının Kaynakçada Yazılma Şekilleri:
Toker, Ç. (2021). “Zorla güzellik olmuyor”, Sözcü.

Kurumsal WEB Sayfasının Kaynakçada Yazılma Şekilleri:
MEB, Milli Eğitim Bakanlığı, www.meb.gov.tr.

 -Yeni Yüzyılda İletişim Çalışmaları Dergisi ‘nde yayınlanan yazılara telif ücreti ödenmez. Makale kabulü ve yayın süreci için de ücret talep edilmemektedir.

-Eser sahibi olarak yazar/yazarlar, eserlerinin, tam metin olarak ticari niteliği bulunmayan elektronik veri tabanlarında yer almalarını onaylarlar. Yeni Yüzyılda İletişim Çalışmaları Dergisi aynı anlayışla, tam metin olarak Genel Kamu Lisansı şeklinde elektronik ortamda yayınlanmaktadır.

-Yazarlar çalışmalarını DergiPark üzerinden sisteme yüklemelidir. Yazar(lar), çalışmalarını sisteme yüklerken, ad-soyad, elektronik posta adresi, açık posta adresi ve telefonlarını farklı bir sayfaya (kapak) yazarak göndermelidir. Bu bilgiler, hakemlerle paylaşılmaz.

-Yayımlanmak üzere gönderilen yazılar önce editör kurulu tarafından değerlendirilir ve onay çıkması halinde 2 hakeme gönderilir. 2 hakemin de "ret" kararı vermesi durumunda o makale dergide yayımlanamaz. Hakemlerden birinin "ret", diğerinin "kabul" veya "minör düzeltme" vermesi halinde makale için üçüncü hakem atanır. Üçüncü hakemin vereceği karar esastır. Hakemler tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda yazılarda değişiklik ve/veya düzeltme istenebilir. Ancak hakemlerden birinin "ret", diğerinin de "majör düzeltme" istemesi halinde makale 3. hakeme gitmez; yeni 2 hakem atanır. 

-Dergimizde kesinlikle yazarlardan hakem önerisi istenmez, yazarlar da hakem önerisi yapamaz.

-Yazılar daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olmalıdır.

-Yeni Yüzyılda İletişim Çalışmaları Dergisi ‘nde ayrıca derleme makale, kitap eleştirisi, tercüme eserler, akademik yorum ve değerlendirme, bildiri, çeviri gibi çalışmalar da yer alabilir.

-Yazılar, daha önce bir ulusal ya da uluslararası bir kongrede/sempozyumda sunulmuş ise bu toplantı ya da sempozyumun adı, tarihi ve yerinin makale başlığında dipnotla belirtilmesi gerekir.

-Yazıların tüm sorumluluğu yazar(lar)a aittir.

-Yazardan düzeltme istenmesi durumunda, düzeltmenin en geç 10 gün içerisinde yapılarak Yayın Kurulu’na ulaştırılması gerekmektedir.

-Her türlü iletişim için: iletisim.editor@yeniyuzyil.edu.tr adresine e-posta gönderilebilir.

Makale kabulü ve yayın süreci için ücret talep edilmemektedir.